Decaf koffie zet de trend, 4 x waarom
Inhoudsopgave
Cafeïnevrije koffie werd lang gezien als een ‘slap aftreksel’ van het zwarte goud. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de voordelen én verbeterde kwaliteit van cafeïnevrije koffie. Als je deze vier voordelen leest snap je waarom decaf koffie de trend zet. En waarom het ook voor jou een goed idee kan zijn ;)
Wat is cafeïnevrije koffie?
Cafeïnevrije koffie (ook bekend als decaf koffie) is koffie zonder cafeïne. In tegenstelling tot de naam zijn cafeïnevrije koffiebonen nooit 100% cafeïnevrij. Vergelijk het met alcoholvrij bier dat een minimaal percentage alcohol bevat. Hetzelfde geldt voor cafeïnevrije koffiebonen. Het percentage cafeïne ligt zo laag dat het nagenoeg cafeïnevrij is.
Om je een beeld te geven:
- één kopje koffie met cafeïne bevat gemiddeld 75 mg cafeïne
- één kopje decaf koffie bevat gemiddeld 3 mg cafeïne1
De exacte hoeveelheid cafeïne die achterblijft in de koffiebonen hangt af van de decafinieer methode. Bij kwalitatief goede decafinieer methodes blijft minder dan 5% cafeïne achter in de koffiebonen. (Meer weten over decafinieer methodes? Lees dan deze blog.)
Onze koffiebonen bevatten maximaal 0,75 mg cafeïne per kop en zijn voor minimaal 99% cafeïnevrij2,3.
Cafeïne zorgt voor lichamelijke bijwerkingen
Cafeïne wordt razendsnel opgenomen in je bloed. Al na 3 à 4 minuten zit cafeïne in je bloedbaan. Cafeïne stimuleert je hersenen om de stresshormonen cortisol en adrenaline aan te maken. Zo zorgen twee koppen koffie al voor een stijging van 30% van je cortisolspiegel.
Wat voel je na het drinken van cafeïne?
Een kleine hoeveelheid cafeïne kan je concentratie en prestatie verbeteren en vermoeidheid verdrijven. Maar bij veel mensen leidt cafeïne al snel (na 1 tot 3 koppen koffie) tot onprettige bijwerkingen. Misschien herken je deze bijwerkingen4 wel:
- verhoogde hartslag
- rusteloosheid
- stressgevoelens
- slaapproblemen
- maagzuur
- hoofdpijn4
De stijging in cortisol vertraagt ook je bloedtoevoer naar je hersenen. Dit leidt in sommige gevallen tot:
- angst
- somberheid
- gebrek aan concentratie4,5
Cafeïne kan zelfs een verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op een miskraam veroorzaken. Daarom wordt het afgeraden om tijdens de zwangerschap koffie met cafeïne te drinken4,5. (Meer weten over cafeïne tijdens de zwangerschap? Lees dan deze blog.)
Cafeïne past niet bij een gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl vraagt om een goede nachtrust, zo min mogelijk stress en voldoende ontspanning. De bijwerkingen van cafeïne zoals stress en slaapproblemen dragen daar niet bepaald aan bij. Voor veel mensen is dat een belangrijke reden om over te stappen op decaf koffie.
Wél de gezondheidsvoordelen van koffie
Koffie is gezond vanwege de antioxidanten en fytochemicaliën in de koffieboon. Antioxidanten helpen tegen:
- beschadiging van cellen en weefsel6
- ziekten als kanker en hart- en vaatziekten6.
Fytochemicaliën zorgen voor:
- betere controle over je bloedsuikerwaarden4
- verbeterde hart- en vaatgezondheid4
- (kleine) afname van de bloeddruk4
- verlaagd risico op kanker4
Het goede nieuws is dat koffie zonder cafeïne ook zorgt voor deze gezondheidseffecten7. Het drinken van decaf koffie levert je dus dezelfde gezondheidsvoordelen op als koffie met cafeïne.
“Het drinken van decaf koffie levert je dus dezelfde gezondheidsvoordelen op als koffie met cafeïne.”
Cafeïne is een giftige stof voor je lichaam
Je lichaam signaleert cafeïne als een giftige stof en zet je lever in werking om cafeïne zo snel mogelijk af te breken. Cafeïne geeft je een korte energie-boost. Daarna daalt je cortisolspiegel weer en krijg je een energiedip. Je wordt slaperig en flauw. Tijd voor wat cafeïne, denk je.
Ontwenningsverschijnselen door cafeïne
Maar zet je deze gewoonte dag in dag uit door, dan betaal je daar een dure prijs voor! Je hebt steeds meer cafeïne nodig om dezelfde energie-boost te krijgen. Doe je dat niet, dan krijg je steeds meer last van ontwenningsverschijnselen.
Welke ontwenningsverschijnselen krijg je van cafeïne?
Cafeïne heeft een verslavend effect waardoor ontwenningsverschijnselen kunnen optreden wanneer iemand niet op tijd cafeïne drinkt4,8. Denk aan:
- hoofdpijn
- een sloom gevoel
- trillingen
Sommige mensen beweren niet aan de dag te kunnen beginnen zonder eerst koffie te drinken. Pas daar mee op, want een verslaving ligt op de loer. (Wil jij weten hoe je kan afkicken van cafeïne? We vertellen je hier hoe je dat het makkelijkste en snelste kan doen!)
“Zet je deze gewoonte dag in dag uit door, dan betaal je daar een dure prijs voor.”
Cafeïnevrije koffie is gezond én lekker
Wil jij genieten van een koffiebeleving zonder onprettige bijwerkingen? Dan is decaf koffie ook voor jou een goed idee! Goede cafeïnevrije koffie is in smaak (en geur) niet langer te onderscheiden van koffie met cafeïne.