5 x waarom een decaf koffiemerk

Terug naar Blogs
Waarom een decaf koffiemerk

5 x waarom een decaf koffiemerk

Cafeïnevrije koffie als volledige focus. Waarom zou je dat doen als koffiemerk? Je leest hier ons verhaal. Waarom wij cafeïnevrije koffie fantastisch (lekker) vinden en wat onze missie is…

Lekkere cafeïnevrije koffie, waar koop je dat?

Een tijd terug ontdekten we de voordelen van cafeïnevrije koffie (Ben je benieuwd naar deze voordelen? Lees dan deze blog). We besloten om over te stappen op decaf koffie.

Het aanbod aan decaf koffie in winkels en horeca was minimaal én meestal niet lekker. De decaf koffie had een vreemde geur en smaakte chemisch. Dat moet toch beter kunnen, dachten we?

Goede kwaliteit cafeïnevrije koffie bestaat!

We waren blij verrast toen we ontdekten dat er tegenwoordig een paar goede decafinieer processen zijn. Nog blijer werden we toen we hoorden dat deze processen vrij van chemicaliën zijn. Bij deze methode wordt cafeïne verwijderd op basis van water in plaats van chemicaliën. (Meer weten over deze decafinieer processen? We leggen het je (kort) uit in deze blog.) Maar dat niet alleen..

Ook de kwaliteit en smaak van deze decaf koffiebonen doen niet onder voor de koffiebonen met cafeïne. Wij waren razend enthousiast! Goede kwaliteit cafeïnevrije koffie door middel van natuurlijke decafinieer processen. Dit willen toch meer mensen?

Tegenwoordig bestaan er decafinieer processen vrij van chemicaliën.

Waarom doet nog niemand dit?

We deelden het goede nieuws met onze omgeving. Maar vaak kregen we dezelfde reactie. “Cafeïnevrije koffie? Maar dat drinkt toch niemand?” En dus vertelden we ons verhaal. Over de voordelen van cafeïnevrije koffie, de chemisch-vrije decafinieer processen en de kwaliteit cafeïnevrije koffiebonen. De verbazing van mensen veranderde in verwondering. Waarom doet nog niemand dit?

Het effect van cafeïne op je lichaam

Mensen vinden het steeds belangrijker om te weten wat voeding met hun lichaam doet. Toch zijn de effecten van cafeïne bij veel mensen nog onbekend. En dat terwijl cafeïne je lichaam hard aan het werk zet.

Koffie is gezond, cafeïne niet

Cafeïne activeert de twee stresshormonen cortisol en adrenaline in je lichaam. Zo zorgen twee koppen koffie al voor een stijging van 30% van je cortisolspiegel. Dit kan leiden tot bekende bijwerkingen als:

  • een onrustig gevoel
  • trillingen
  • slapeloosheid
  • hoofdpijn
  • last van je maag en darmen

Wil je weten wat cafeïne nog meer voor effect op je lichaam heeft? Lees dan de blog “Is cafeïne slecht voor je?”.

Door deze bijwerken stappen veel mensen na één of enkele kopjes koffie over op een alternatief als thee. Het is (nog) voor weinig mensen vanzelfsprekend om over te stappen op cafeïnevrij koffie.  Wij vroegen ons af: waarom eigenlijk niet?

Cafeïnevrije koffie heeft een onterecht slecht imago

Cafeïnevrije koffie is nog altijd beladen door het stoffige en slecht imago. Vergelijk het met het alcoholvrije biertje van een aantal jaar geleden. Toen koos je voor frisdrank als alternatief voor alcohol, maar zeker geen alcoholvrij bier. Dat is nu wel anders. De populariteit van het 0% bier van de afgelopen tijd komt door de verbeterde smaak. Maar natuurlijk ook door een flinke upgrade van het imago.

Bij cafeïnevrije koffie hoeft het niet langer aan de smaak & kwaliteit te liggen. Dus, waarom doen wij niet wat aan dat negatieve imago?

Cafeïnevrije koffie heeft nog altijd een onterecht negatief  imago.

Cafeïnevrije koffie heeft nog altijd een onterecht negatief imago.

Cafeïne is verslavend voor je lichaam

Cafeïne heeft een verslavende werking op je lichaam. Zoals we al vertelden, zorgt cafeïne voor een stijgende cortisolspiegel. Het geeft een boost aan je energieniveau zodat je kunt vechten of vluchten. Hierdoor krijg je een opgejaagd gevoel, alertheid en gespannen spieren.

Niet gek dus dat je er wakker van blijft. Je lever moet hard werken om cafeïne af te breken en je cortisolspiegel te laten dalen. Hierdoor krijg je een energiedip en verlang je naar koffie. Pak je weer een kop koffie met cafeïne? Dan begint het circus weer van voren af aan. Dus waarom niet kiezen voor decafé koffie?

Waarom zou je niet kiezen voor cafeïnevrije koffie?

Wij kunnen het je niet vertellen. Wel weten we dat voorheen het aanbod schaars was en de smaak slecht. Wat ons betreft is het de hoogste tijd dat cafeïnevrije koffie het (onterechte) stoffige imago van zich afschudt. En dat is precies waar wij ons hard voor maken met veel passie Want waarom niet?

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blogs