Cafeïnevrije koffie

Hier leggen we uit wat cafeïnevrije koffie is, waarom jij ook zou moeten overstappen en hoe ons proces te werk gaat.

Onze cafeïnevrije koffies

Hoe werkt het proces naar cafeïnevrije koffie?

Chemisch-vrije decaf methodes

Vroeger ging het er heel anders aan toe. Met een chemisch process werd koffie cafeïnevrij gemaakt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook chemisch-vrije decaf methodes. Dit houdt in dat er geen chemicaliën gebruikt worden om de koffiebonen cafeïnevrij te maken. Bij No Rush Decaf gebruiken we 2 verschillende methoden m.b.t. het decafineren van koffie. 

De meest bekende methode is van Swiss Water®. Zij houden zich al sinds de jaren 70 bezig met het cafeïnevrij maken van koffiebonen. Ook Mountain Water is een chemisch-vrije decaf methode. Beide methodes maken dankbaar gebruik van water en koolstoffilters. Door koffiebonen te weken onder de juiste temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk kan cafeïne uit de koffiebonen onttrokken worden.

(Ben je benieuwd hoe deze methodes precies te werk gaan? Lees dan onze blog: “Hoe werken chemisch-vrije decaf methodes?)

“Door koffiebonen te weken onder de juiste temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk kan cafeïne uit de koffiebonen onttrokken worden.”

Een steeds populairder cafeïnevrij proces is de decaf methode met ethylacetaat, vaak “Sugar Cane Process” genoemd. Ethylacetaat is een natuurlijk oplosmiddel. Dit oplosmiddel wint men als bijproduct tijdens het verwerken van suikerriet tot suiker. Normaal gesproken gooien ze dit bijproduct weg maar op deze manier krijgt het toch nog een functie.

(Ook deze methode leggen we uit in onze blog: “Hoe werken chemisch-vrije decaf methodes?)

Helaas gebruiken sommige bedrijven ook een synthetische vorm van het ethylacetaat. Dit is kunstmatig en is niet gewonnen bij de verwerking van suikerriet. Dit wordt met name gedaan vanwege de kosten. Wanneer je cafeïnevrije koffiebonen koopt die zijn behandeld met ethylacetaat is het belangrijk om op te letten of hiervoor wel echt het Sugar Cane Proces is gebruikt en niet de kunstmatige versie.

“Wanneer je cafeïnevrije koffiebonen koopt die zijn behandeld met ethylacetaat is het belangrijk om op te letten of hiervoor wel echt het Sugar Cane Proces is gebruikt en niet de kunstmatige versie.”

We hebben een blog geschreven over hoe cafeïne uit koffie(bonen) wordt gehaald. Lees hier ons blog

Rise & Shine

Een volle body met een soepele afdronk. Kenmerkend een krachtige smaak met licht chocola-achtige tonen.
Decaf proces

Mountain Water Process

Bonen

100% Arabica

Herkomst

Brazilië, Mexico

Branding

Medium

Intensiteit

4 uit 5

Peace of Mind

Een romige en volle body. Met een zachte afdronk en licht cacao-achtige smaak.
Decaf proces

Sugar Cane Method

Bonen

100% Arabica

Herkomst

Colombia

Branding

Medium

Intensiteit

4 uit 5

Sweet Dreams

Een toegankelijke koffie met een volle, notige smaak. Kenmerkend door de tonen van chocola en noten.
Decaf proces
Swiss Water® Process
Bonen

100% Arabica

Herkomst

Peru

Branding

Medium

Intensiteit

4 uit 5

Wil je No Rush Decaf eerst proberen?

psst.. als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief ontvang je 20% korting op het proefpakket.