3 x chemisch-vrije decaf methodes

Terug naar Blogs
Chemisch-vrije decaf processen

3 x chemisch-vrije decaf methodes

Chemisch-vrije decafinieer methodes, hoe werkt dat eigenlijk? Dat leggen we je kort & helder uit in deze blog…

Drie chemisch-vrije decaf methodes

Er zijn drie soorten chemisch-vrije decaf methodes: The Swiss Water®, Mountain Water Process en de Sugar Cane method. De eerste twee methodes gebruiken eenzelfde principe: koffiebonen onder bepaalde omstandigheden laten weken in water. Daardoor trekt cafeïne uit koffiebonen. De derde methode maakt gebruik van een hulpmiddel op basis van suikerriet.

Maar wat is het verschil tussen deze methodes? En is de één beter dan de ander?

The Swiss Water®

The Swiss Water® maakt dankbaar gebruik van het zogenoemde Green Coffee Extract (GCE). GCE ontstaat door een batch koffiebonen te weken onder de juiste temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk. Hierdoor trekken alle aroma’s, oliën en cafeïne uit de koffiebonen en in het water. Het GCE bestaat dus uit alle oplosbare stoffen van een koffieboon. Koolstoffilters filteren vervolgens de cafeïne uit het GCE. De volgende batches koffiebonen worden behandeld met dit cafeïnevrije GCE. Dat gaat als volgt:

 1. Nadat de ongebrande koffiebonen (die dan nog groen van kleur zijn) zijn gewassen, weken ze kort voor in water.
 2. Vervolgens wordt het cafeïnevrije GCE toegevoegd aan de koffiebonen.
 3. De disbalans in de hoeveelheid cafeïne in het extract ten opzichte van de koffiebonen zorgt ervoor dat cafeïne uit de koffiebonen onttrekt en in het extract oplost. Omdat het GCE al verzadigd is met de oliën en aroma’s trekken deze stoffen niet meer uit de koffiebonen.
 4. Na 9 á 10 uur is 99,9% van de cafeïne uit de koffiebonen verwijderd. Alle oliën en aroma’s zitten nog steeds in de koffiebonen. Nadat de koffiebonen zijn gedroogd, zijn ze klaar voor het branden.
 5. De GCE inclusief de opgenomen cafeïne wordt door het koolstoffilter gehaald waardoor cafeïne achterblijft in het filter. Het GCE is daardoor opnieuw cafeïnevrij en kan vervolgens opnieuw worden gebruikt voor de volgende batch koffiebonen.

“Na 9 á 10 uur is 99,9% van de cafeïne uit de koffiebonen verwijderd, zonder dat oliën en aroma’s worden onttrokken.”

Chemisch-vrij decaf methode: Swiss Water Process

Mountain Water Process

Mountain Water Process gebruikt ook het Green Coffee Extract-principe maar heeft een net iets andere methode ontwikkeld. Daarnaast gebruikt deze methode enkel water dat afkomstig is van de hoogste berg in Mexico: Pico de Orizaba. Het proces gaat als volgt:

 1. Nadat de groene, ongebrande koffiebonen zijn gewassen, worden de bonen kort gestoomd zodat de bonen opzwellen. Cafeïne trekt makkelijker en sneller uit opgezwollen koffiebonen.
 2. De ongebrande koffiebonen weken vervolgens in het bergwater op een bepaalde temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk. Hierdoor trekken alle aroma’s, oliën en cafeïne uit de koffiebonen en in het water. Het water met al deze stoffen heet het Green Coffee Extract (GCE).
 3. Een koolstoffilter filtert 99,9% van de cafeïne uit het GCE, zonder de oliën en aroma’s uit het GCE te filteren.
 4. De koffiebonen worden vervolgens weer toegevoegd aan het cafeïnevrije GCE. De juiste omstandigheden (in temperatuur, hoeveelheid water, tijd en druk) zorgen ervoor dat oliën en smaken uit het water trekken en weer in de koffiebonen worden opgenomen.
 5. Nadat de cafeïnevrije koffiebonen zijn gedroogd, zijn ze klaar voor het branden.

“Daarnaast gebruikt deze methode enkel water dat afkomstig is van de hoogste berg in Mexico: Pico de Orizaba.”

Chemisch-vrije decaf methode: Mountain Water Process

Sugar Cane methode

The Sugar Cane methode gebruikt een hele andere techniek dan The Swiss Water en Mountain Water Process. Deze methode maakt dankbaar gebruik van alcohol afkomstig uit gefermenteerde suikerriet (ethanol) om de koffiebonen cafeïnevrij te maken. Deze methode wordt veel in Colombia gebruikt, omdat suikerriet daar in overvloed voorkomt. Het unieke aan deze methode is dat er geen overmatige hitte of druk bij komt kijken. Hierdoor blijft de celstructuur van de koffiebonen het allerbeste intact. En dat betekent dat de smaak en geur ook optimaal behouden blijft.

Het proces gaat als volgt:

 1. Door de koffiebonen te stomen met lagedrukstoom gaan de poriën van de koffiebonen open staan.
 2. Na het toevoegen van een natuurlijk mengsel van alcohol (afkomstig van gefermenteerde suikerriet), azijnzuur en water trekt de cafeïne uit de koffiebonen.
 3. Door de koffiebonen opnieuw met lagedrukstoom te behandelen worden eventuele restanten van het mengsel verwijderd.
 4. De koffiebonen zijn nu 99% cafeïnevrij.
 5. Tot slot worden de koffiebonen gedroogd en zijn ze klaar om gebrand te worden.

“Deze methode maakt dankbaar gebruik van alcohol afkomstig uit gefermenteerde suikerriet om de koffiebonen cafeïnevrij te maken.”

Chemisch-vrije decaf methode: Sugar Cane Process

Wat is het verschil tussen de drie methodes?

Er is weinig verschil tussen The Swiss Water® en Mountain Water Process. The Swiss Water® creëert één extract om meerdere batches koffiebonen cafeïnevrij te maken, terwijl Mountain Water Process voor elke batch koffiebonen een nieuw extract creëert. Daarnaast gebruikt Mountain Water Process het bergwater uit de Pico de Orizaba, maar of daar specifieke voordelen aan vast zitten is niet duidelijk. De Sugar Cane methode verschilt wel van de andere twee methodes. Deze methode maakt gebruik van een andere techniek met behulp van gefermenteerde suikerriet en lagedrukstoom.

Eén ding is in ieder geval duidelijk: alle drie de methodes zijn besteden veel zorg & aandacht aan het behouden van alle aroma’s en oliën van de koffiebonen. Zo wordt de pure koffiesmaak optimaal behouden en is er geen smaakverschil tussen de koffiebonen mét en zonder cafeïne.

Onze koffiebonen zijn cafeïnevrij gemaakt met TheSwiss Water® of Mountain Water Process. Zo is onze Rise & Shine koffiebonen behandeld volgens het Mountain Water Process. Onze After Dinner en Time to Relax met The Swiss Water® methode.

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blogs