Nerveus gevoel in je lichaam: zo ontstaat het en zo kom je er vanaf

Terug naar Blogs
Nerveus in je lichaam, zo komt het

Nerveus gevoel in je lichaam: zo ontstaat het en zo kom je er vanaf

Een nerveus gevoel in je lichaam. Trillende, licht zweterige handen, een bonzend hart en een gevoel van opwinding waarvan je eigenlijk niet weet of dat nou positief of negatief is. Heb jij regelmatig last van een nerveus of opgejaagd gevoel? Dan is het verstandig om daar wat aan te doen. Je lichaam zal je dankbaar zijn. In deze blog leg ik je uit waar dat nerveuze gevoel vandaan komt en wat je er tegen kunt doen.

Een nerveus gevoel ontstaat zo

Nervositeit is het gevolg van een stressreactie van je lichaam. Deze stressreactie zorgt ervoor dat jouw lichaam zich voorbereidt op een gevaarlijke situatie of dreiging. Je lichaam gaat dan meer van het stresshormoon adrenaline produceren.

Wat is adrenaline

Adrenaline is een stresshormoon, ook wel het ‘vecht-of-vluchthormoon’ genoemd. Bij een stressvolle of gevaarlijke situatie geven je bijnieren dit stresshormoon vrij1.

Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om sneller en krachtiger te reageren. Het stimuleert de bloedtoevoer naar je hersenen en spieren. Dit zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen en je ademhaling versnelt. Ook zorgt adrenaline ervoor dat je spieren meer energie krijgen en krachtiger worden.

Dit doet adrenaline met je lichaam

Wanneer je brein een stressvolle of gevaarlijke situatie waarneemt krijgt de hypothalamus in je brein een seintje. De hypothalamus kun je zien als het commandocentrum van je lichaam. Het stuurt je lichaam aan via het zenuwstelsel.

In een stressvolle of gevaarlijke situatie stuurt de hypothalamus een signaal naar je bijniermerg. Dit signaal zorgt ervoor dat je bijnieren meer adrenaline gaan produceren. Deze adrenaline wordt afgegeven in je bloed en veroorzaakt veel verschillende effecten in je lichaam:

  • Je lichaam gaat glycogeen (grote suikermoleculen) afbreken tot glucose (kleine makkelijk bruikbare suikermoleculen). Hierdoor krijgen je spieren snel veel energie.
  • Je gaat sneller ademen zodat je spieren sneller en meer zuurstof krijgen.
  • Je hart gaat sneller kloppen en je bloedvaten trekken samen op bepaalde plekken. Dit zorgt ervoor dat het bloed naar de belangrijke delen in je lichaam gaat zoals je hersenen, longen en belangrijke spieren.
  • Je brein gaat heel effectief en gefocust denken.
  • De productie van insuline remt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam geen glucose meer omzet naar glycogeen. Je lichaam wilt nu juist glucose (kleine en makkelijk bruikbare suikermoleculen) voor de spieren hebben.

Daarom krijg je een nerveus gevoel van adrenaline

De effecten in je lichaam die optreden door adrenaline worden een ‘rush’ of adrenalinestoot genoemd. Dit ervaar je als een nerveus gevoel. Deze rush zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij snel wegduikt voor een bal die op jou afkomt, nog voordat je de kans hebt gehad om erover na te denken. Adrenaline is dus heel nuttig en kan levensreddend zijn. Toch maakt je lichaam ook adrenaline vrij in situaties die helemaal niet gevaarlijk zijn. Je ervaart dan een nerveus gevoel wat je niet kan plaatsen.

Waarom een nerveus gevoel op onnodige momenten of zelfs constant ontstaat

Krijg je constant een nerveus gevoel? Of op momenten dat zich helemaal geen gevaarlijke situatie voor doet? Dat is niet prettig en ook zeker niet goed voor je. We leggen je uit hoe het komt.

Stress en gevaar zorgen voor dezelfde reactie in je lichaam

Je lichaam kan geen onderscheid maken tussen een echte gevaarlijke situatie en een stressvolle situatie. Heb je bijvoorbeeld stress om een deadline op je werk te halen of moet je een presentatie geven? Dan heeft dit hetzelfde effect op je lichaam als wanneer je achter na gezeten wordt door bijvoorbeeld een beer.

Cafeïne zorgt voor een verhoogde adrenalineproductie

Cafeïne zorgt ervoor dat je bijniermerg het signaal ontvangt dat je in gevaar bent. Daardoor gaan je bijnieren adrenaline produceren. Terwijl jij probeert te genieten van je kop koffie bereidt je lichaam zich voor op een gevaarlijke situatie.

Kan je niet verklaren waardoor je constant een nerveus gevoel krijgt? Grote kans dat cafeïne de boosdoener is.

Cafeïne zorgt voor adrenalineproductie en een nerveus gevoel

Cafeïne laat je lichaam denken dat je in gevaar brengt en stimuleert je adrenalineproductie. Je krijgt van cafeïne een nerveus gevoel.

Extreme sporten en enge films signaleert je lichaam als mogelijk gevaar

Ga je bungee jumpen, van een flinke berg mountainbiken of voor het eerst duiken? Op zulke momenten herken je vast het nerveuze gevoel. Dit komt omdat je lichaam een dreiging voelt om in gevaar te komen. Ook het kijken van een enge film kan de productie van adrenaline stimuleren.

Een constant nerveus gevoel is slecht voor je gezondheid

Wanneer adrenaline continu aanwezig is in je lichaam heb je een verhoogde kans op een burn-out. Je lichaam is continu gereed om te vechten of vluchten. Dit zorgt voor verschillende effecten in je lichaam die niet goed zijn voor je gezondheid.

“Wanneer adrenaline continu aanwezig is in je lichaam heb je een verhoogde kans op een burn-out.”

Minder essentiële lichaamsfuncties blijven te lang uit staan

De belangrijkste lichaamsfuncties staan continu gereed terwijl andere functies in je lichaam op een laag pitje blijven staan. Andere functies in je lichaam werken daardoor niet meer goed. Denk aan het vernieuwen van je lichaamscellen, het verteren van voedsel en slapen. Dit kan op den duur nare gevolgen hebben voor je gezondheid.

Teveel adrenaline put je bijnieren uit, en dat wil je echt niet

Je hormoonhuishouding raakt uit balans wanneer adrenaline continu aanwezig is. Je bijnieren worden overbelast en blijven continu in een overlevingsmodus. Ze zorgen ervoor dat je:

  • Continu alert blijft waardoor je last krijgt van slapeloosheid
  • Je continu energie tot je neemt waardoor je eetbuien krijgt en teveel gaat eten
  • Alle energie opslaat omdat je lichaam continu denkt dat je het later nodig gaat hebben, hierdoor ga je buikvet opslaan.

Op de lange termijn raken je bijnieren uitgeput en produceren minder en minder hormonen. Wanneer dat gebeurt kom je in een burn-out terecht. Je raakt energieloos, slaapt onrustig of nauwelijks en komt kilo’s aan. Je lichaam geeft het op en kan de langdurige stress niet meer aan.

Continu nerveus gevoel leidt tot bijnieruitputting

Een constant nerveus gevoel duidt op een continue aanwezigheid van adrenaline. Dit kan op den duur zorgen voor bijnieruitputting. Je wordt dan slapeloos.

Een nerveus gevoel verminder én voorkom je zo

De adrenalinestoot is heel nuttig, het kan je leven redden. Het zorgt ervoor dat je een verkeersongeluk kan ontwijken nog voordat je überhaupt beseft dat er een gevaarlijke situatie ontstond.

Maar ontstaat het nerveuze gevoel te pas en te onpas dan is het goed om hier wat aan te doen. Vaak is de oorzaak hiervan stress en cafeïne. Op basis van wetenschappelijk onderzoeken geven we je de beste tips om het nerveuze gevoel én adrenaline te verlagen.

Sporten of bewegen

Door te sporten en bewegen raakt je lichaam adrenaline kwijt en maakt je lichaam endorfine aan2. Endorfine noemen we ook wel ons ‘gelukshormoon’. Herken je het fijne gevoel als je klaar bent in de sportschool of na een stuk hardlopen? Het is endorfine die daarvoor zorgt.

Meditatie

Mediteren zorgt bewezen voor minder stress3. Met mediteren breng je jezelf terug in ontspannen modus en kun je stressvolle gedachtes uit je hoofd te krijgen. Je kunt hiervoor apps en YouTube filmpjes gebruiken om je hierbij te helpen.

Vermijd cafeïne

Met cafeïne verhoog je jouw adrenalineproductie onnodig. Zeker wanneer je al stress ervaart is het niet verstandig om cafeïne te nuttigen. Drink je graag koffie maar heb je last van een nerveus gevoel? Dan doe je jouw lichaam een groot plezier door over te stappen op cafeïnevrije koffie.

Samengevat

Een nerveus gevoel ontstaat doordat adrenaline wordt geproduceerd. Adrenaline zorgt voor een hoop effecten in je lichaam. Deze effecten zorgen samen voor een nerveus of opgejaagd gevoel. Buiten dit vervelende gevoel zorgt adrenaline op de lange termijn voor een uitputting van je bijnieren en langdurig uitblijven van bepaalde lichaamsfuncties. Wil je adrenaline verlagen en afkomen van je nerveuze gevoel? Zorg dan dat je jouw dagelijkse stress verlaagt met sporten en mediteren. En vermijd vooral cafeïne. Cafeïne stimuleert namelijk de aanmaak van adrenaline.

Bronnen

  1. Eerste hulp bij angst
  2. Nervousness: How you can deel with and feel better
  3. Evaluating the Role of Hans Selye in the Modern History of Stress

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blogs