Meer energie zonder cafeïne: 3 praktische tips
Inhoudsopgave
Zijn er slimme manieren om meer energie te krijgen zonder cafeïne? Cafeïne heeft lang het imago als dé energiebooster gehad. Maar het wordt steeds duidelijker dat cafeïne op de lange termijn juist een averechts effect heeft op je energieniveau. Snak jij naar een shot cafeïne als je wakker wordt? Of wanneer de middagdip begint toe te slaan? Lees dan snel verder. We leggen je uit waarom het weinig zin heeft om je energie op te krikken met cafeïne. Én we delen de 3 allerbeste cafeïnevrije energieboosters met je.
Cafeïne is géén energie-gever
Cafeïne heeft een aantal effecten op je lichaam. Zo blokkeert cafeïne het stofje adenosine. Adenosine is de stof die richting je brein wordt gestuurd om het signaal door te geven dat je lichaam rust nodig heeft1. Je brein vangt adenosine op in zogenaamde adenosine-receptoren. Maar cafeïne neemt de plek van adenosine in, door in de adenosine-receptoren te gaan zitten. Het gevolg is dat adenosine blijft rondzwerven in je lichaam én je brein niet het signaal doorkrijgt dat je lichaam moe is. Cafeïne blokkeert dus je gevoel van moeheid. Geen wonder dus dat je een energieker gevoel krijgt van cafeïne…
Máár…
Ondanks dat jij je niet moe voelt, raakt je lichaam wél steeds vermoeider en produceert het meer en meer adenosine. Wanneer je lichaam de cafeïne heeft verwerkt, komt alle adenosine tegelijkertijd in de receptoren in je brein terecht2. Met als gevolg: een enorme energiedip. Grijp je vervolgens weer naar koffie met cafeïne, dan zal cafeïne je moeheid wederom blokkeren. Je bent jezelf dan aan het uitputten.
“Ondanks dat jij je niet moe voelt, raakt je lichaam wél steeds vermoeider en produceert het meer en meer adenosine…”
Een gezonder keuze is om je moeheid te bestrijden op een cafeïnevrije manier. We delen een aantal praktische tips met je:
Tip 1: neem een powernap
Powernapping is een krachtige keuze als je snel je slaperigheid en een gebrek aan concentratie wilt bestrijden3. Zoals ik hierboven schrijf maakt je lichaam adenosine aan om je hersenen het signaal door te geven dat je rust moet nemen. Met powernapping geef je jouw lichaam de rust waar het om vraagt. Met als gevolg: meer energie, en dat zonder cafeïne!
“Met powernapping geef je jouw lichaam de rust waar het om vraagt.”
Zorg wel dat je powernap niet langer dan 20 minuten duurt. Waarom? Wanneer je powernap langer dan 20 minuten duurt, is de kans groot dat je in je diepe slaap terecht komt. Je zult dan ervaren dat het lastig is om wakker te worden. Bovendien zal je je daarna alleen nog maar slaperiger voelen dan voor de powernap.
Een andere optie is om een powernap van 90 minuten te houden. In 90 minuten rond je een volledige slaapcyclus af waardoor je in je lichte slaap wakker wordt. Zorg er dus voor dat je een timer zet op 20 minuten; of als je toe bent aan een flinke energieboost: 90 minuten.
Ben jij bang dat dit ten koste gaat van je nachtrust? Onderzoek wijst uit dat powernaps geen effect hebben op je slaapkwaliteit en duur tijdens je nachtrust4.
Tip 2: sta op en wandel
Onderzoekt toont aan dat een wandeling van slechts 10 minuten al zorgt voor een stijgend energieniveau voor twee uur lang5! Beweging stimuleert je bloedcirculatie, maakt je zenuwcellen actiever en verhoogt je dopamine-gehalte. Hierdoor verscherpt niet alleen je focus maar ook je geheugen6. Bovendien maakt je lichaam het stofje endorfine aan. Dit stofje zorgt voor een positief en energiek gevoel7.
“Onderzoek toont aan dat een wandeling van slechts 10 minuten al zorgt voor een stijgend energieniveau voor twee uur lang!”
Zorg ervoor dat je gaat wandelen in een rustige omgeving zodat je brein weinig prikkels ontvangt. En: houd je telefoon in je broekzak. Die geeft je brein alleen nog meer nieuwe informatie om te verwerken en dat wil je juist niet. Dwaal af in gedachte en laat je brein verwerken wat je op die dag al hebt gedaan en meegemaakt. Zo geef je je brein zo goed en snel mogelijk de kans om weer op te laden.
Tip 3: haal diep adem
Met diepe ademhalingen zorg je ervoor dat het zuurstofgehalte in je bloed wordt verhoogd. Dit vertraagt je hartslag en bloeddruk en verbetert de bloedsomloop. Een goede bloedsomloop zorgt ervoor dat zuurstof gemakkelijk bij de cellen terecht komen. En cellen halen hun energie uit zuurstof. Hierdoor ervaar je meer energie en een verbeterde focus na diepe ademhalingen7. Bovendien verlagen diepe ademhalingen je stressniveau en helpt het om een ontspannen gevoel te krijgen.
“Met diepe ademhalingen zorg je ervoor dat het zuurstofgehalte in je bloed wordt verhoogd.”
Er zijn talloze ademhalingsoefeningen die je kan doen. Wanneer je weinig energie hebt, neem dan een korte pauze voor een ademhalingsoefening en ervaar zelf wat het met je energieniveau doet!
Voel je je slaperig of energieloos? Pas dan één of meerdere van bovenstaande cafeïnevrije tips toe om je energieniveau omhoog te krikken. Je zal zien dat deze methodes veel effectiever zijn op zowel de korte als lange termijn in vergelijking tot het drinken van koffie met cafeïne!
Bronnen:
- Caffeine and adenosine
- Cafeïne: prestatiebevorderend of niet?
- Power nap rejuvenates body, mind
- The Prevalence of Daytime Napping and Its Relationship to Nighttime Sleep
- Energy, Tiredness, and Tension Effects of a Sugar Snack Versus Moderate Exercise
- Neurobiology of Exercise
- Exercise and Depression
- Stress & Energy: Reduce Your Stress & Boost Your Energy