Cafeïnevrije koffie verlost je van deze 4 ‘cafeïne-lasten’

Terug naar Blogs
Last van cafeïne, hiervan ben je verlost als je cafeinevrije koffie drinkt

Cafeïnevrije koffie verlost je van deze 4 ‘cafeïne-lasten’

Cafeïnevrije koffie is dé oplossing wanneer je cafeïne wilt vermijden maar dol bent op koffie. Decaf koffiedrinkers beamen dat de overstap naar cafeïnevrije koffie als een verademing voelt. Zij denken niet langer na over wanneer ze wel en geen koffie kunnen drinken.

Cafeïne heeft verschillende negatieve effecten op je lichaam. Daarom is het soms onverstandig om koffie te nuttigen. Je leest hieronder waar je geen last meer van hebt wanneer je overstapt op cafeïnevrije koffie.

Cafeïnevrije koffie kan je wél op een lege maag drinken

Wist je dat cafeïne drinken met een nuchtere maag onverstandig is? Het wordt daarom afgeraden om vóór je ontbijt koffie te drinken.

Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel

Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.

“Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt.”

Sterk stijgende bloedsuikerspiegel na ontbijt door cafeïne

Je bloedsuikerspiegel wil je het liefst zo min mogelijk laten stijgen. Wist je dat een stabiele bloedsuiker jou fit en energiek houdt en je helpt om je gewicht stabiel te houden?

Een schommelende bloedsuikerspiegel veroorzaakt gezondheidsproblemen

Een bloedsuikerspiegel dat veel schommelt zorgt ervoor dat je overdag snel moe wordt en dat je chagrijnig en trillerig wordt als je een paar uur niet eet. Een langdurige verhoogde bloedsuikerspiegel resulteert uiteindelijk in een insulineresistentie. Diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen liggen daarmee op de loer.

“Diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen liggen daarmee op de loer.”

Cafeïnevrije koffie drink je rustig vlak voor het slapengaan

Ken je het gevoel dat je moe bent maar toch niet in slaap valt? Ga dan eens na wanneer je voor het laatst cafeïne dronk. Cafeïne kan de slaapkwaliteit sterk verminderen en de periodes dat je ‘s nachts wakker bent verhogen2.

Cafeïne heeft een lange halfwaardetijd

Wist je dat cafeïne een halfwaardetijd heeft van wel 5 uur?! Halfwaardetijd is de tijd waarin je lichaam de helft van cafeïne heeft verwerkt. Dat betekent dat het 5 uur duurt om slechts de helft van de cafeïne uit je lichaam te krijgen2.

“Dat betekent dat het 5 uur duurt om slechts de helft van de cafeïne uit je lichaam te krijgen.”

Cafeïne veroorzaakt bij de één sneller slapeloosheid dan bij de ander

Het is genetisch bepaald óf en na hoeveel cafeïne je last krijgt van slapeloosheid. Heb je snel last van slapeloosheid? Houd dan eens rekening met de tijd waarop je cafeïne nuttigt. Drink je graag na 14:00 ‘s middags nog koffie, bijvoorbeeld in de namiddag of na het avondeten? Dan gaat je slaapkwaliteit hoogstwaarschijnlijk vooruit als je op cafeïnevrije koffie overstapt.

Wil je meer weten wat cafeïne precies doet met je slaapkwaliteit? Lees dan onze blog: “Koffie met cafeïne is slecht voor je slaap“.

Cafeïnevrije koffie geeft je niet zoals cafeïne een nerveus en opgejaagd gevoel

Cafeïne stimuleert de aanmaak van adrenaline en cortisol. Dat zijn de twee stresshormonen in ons lichaam. Deze stresshormonen brengen je lichaam in een ‘vluchten of vechten’ modus, wat zorgt voor het nerveuze en opgejaagde gevoel.

Handig voor in de prehistorie toen we moesten jagen en verzamelen. Minder handig als je probeert te genieten van je kopje koffie. Het kost je lichaam bovendien een hoop energie. Niet iets waar je op zit te wachten bij elke kop koffie die je drinkt. Denk jij je energieniveau op te krikken met een shot cafeïne? Dan kom je van een koude kermis thuis.

“Denk jij je energieniveau op te krikken met een shot cafeïne? Dan kom je van een koude kermis thuis.”

Cafeïnevrije koffie is niet verslavend zoals cafeïne

Wist je dat cafeïne een verslavend effect heeft op ons lichaam? Cafeïne blokkeert het signaal vanuit je brein dat het tijd is om je lichaam rust te geven.

Cafeïne blokkeert het signaal van je lichaam dat je rust nodig hebt

Je brein ziet cafeïne aan als adenosine. Hierdoor nemen de adenosine-receptoren (de ontvangers in je brein van adenosine) cafeïne op in plaats van adenosine.

Adenosine geeft het signaal door aan je brein dat je rust nodig hebt. Het geeft je een moe gevoel. Door cafeïne te nuttigen blokkeer je dus het signaal dat je rust nodig hebt. Je denkt dat je nog energie hebt terwijl o.a. je brein dringend rust nodig heeft.

Door cafeïne wordt je brein overgevoelig voor adenosine

Drink je regelmatig cafeïne, dan gaat je brein meer adenosine-receptoren aanmaken. Je brein denkt dat er wat mis is met zijn receptoren omdat het minder adenosine ontvangt.

Het gevolg? Al een kleine hoeveelheid adenosine zorgt ervoor dat jouw brein het signaal doorgeeft dat je moe bent en rust nodig hebt5.

Cafeïne heeft een verslavend effect op je lichaam

Drink je een keer geen cafeïne, dan ontvangt je brein ineens heel veel van het stofje adenosine. Je krijgt hoofdpijn, een mistig gevoel in je hoofd en moeite met concentreren. Bovendien ben je veel prikkelbaarder dan normaal. Dit wordt ook wel “ok, but first coffee” gevoel genoemd. Het is een ontwenningsverschijnsel van je lichaam dat vraagt om cafeïne.

Wil je meer weten over het effect van cafeïne op je brein en adenosine? Lees dan onze blog: “Cafeïne als oppepper? Oeps! Dit doet het écht met je lichaam.

Kortom, cafeïnevrije koffie bespaart je een hoop gedoe

Overweeg je om op cafeïnevrije koffie over te stappen? Goed idee! Steeds meer mensen maken deze keuze. Cafeïne zorgt voor veel gedoe in je lichaam waar je niet op zit te wachten. Terwijl koffie zelf lekker en gezond is.

Wist je dat er tegenwoordig meerdere chemisch-vrije manieren zijn om cafeïne uit koffiebonen te halen? De koffiesmaak en voedingsstoffen in cafeïnevrije koffie zijn hetzelfde, maar je hebt niet langer van de effecten van cafeïne. Meer weten? Lees dan onze blog: “3 x chemisch-vrije decaf methodes“.

Bronnen

  1. Sexton, C. Coffee before breakfast has a negative impact on metabolism.
  2. Bainbridge, T., & Coomber, B. The Truth About Caffeine.
  3. Radboud UMC. Nieuwe kennis over schadelijkheid cafeïne.
  4. Stromberg, J. This is how your brain becomes addicted to caffeine.

Deel deze post

Terug naar Blogs