Is cafeïne slecht voor je?

Terug naar Blogs
Is cafeïne slecht voor je?

Is cafeïne slecht voor je?

Cafeïne heeft een aantal nadelige effecten op je lichaam. Heb jij last van deze effecten? Dan ben je zeker niet de enige! Veel mensen krijgen lichamelijke klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn en nervositeit door cafeïne.

Ook is er een grote groep mensen die niet direct last krijgt van cafeïne maar simpelweg het stimulerende effect van cafeïne onprettig vinden. Bijvoorbeeld omdat ze een goede nachtrust willen of lekker willen ontspannen. Maar wat doet cafeïne precies met je lichaam? En zijn de effecten van cafeïne naast vervelend ook ongezond voor je lichaam? We vertellen het je in deze blog!

Wat doet cafeïne met je gezondheid?

Cafeïne heeft op de korte én lange termijn invloed op je lichaam. Een alert gevoel en verbeterde focus is een korte termijn effect dat bij veel mensen bekend is. Het is soms zelfs de reden waarom iemand een kop koffie neemt.

Toch heeft cafeïne meer effecten op de korte termijn die helaas wat minder positief zijn. Daarnaast zijn maar weinig mensen bekend met het lange termijn effect van cafeïne.

Het korte termijn effect van cafeïne

Wanneer je cafeïne consumeert, komt het binnen 3 á 4 minuten in je bloedbaan terecht. Vanaf dat moment stimuleert het je brein om cortisol en adrenaline aan te maken, de twee stresshormonen van je lichaam. Deze hormonen zorgen er o.a. voor dat je een verhoogde hartslag krijgt en je rusteloos begint te voelen. Dezelfde reactie zet je lichaam in werking wanneer je in een gevaarlijke situatie terecht komt. Op deze manier bereidt je lichaam zich voor om te vechten of vluchten. Geen wonder dus dat je wakker blijft met een kop koffie.

Het lange termijn effect van cafeïne

Maar cafeïne heeft nog een andere werking op je lichaam. Het blokkeert namelijk het stofje adenosine in je lichaam. Adenosine is een stofje dat je brein het seintje geeft dat het tijd wordt om rust te nemen. Het stofje maakt je moe nadat je brein lang actief is geweest.

Door cafeïne te nuttigen blokkeer je adenosine. Je brein krijgt dan minder goed het seintje door op het moment dat je rust nodig hebt. Je brein geeft je nog geen moe gevoel terwijl je lichaam eigenlijk wel om rust vraagt. Daardoor kunnen veel mensen na het drinken van koffie niet (goed) slapen. 

Wil je meer weten over het effect van cafeïne op adenosine en je brein? Lees dan onze blog “Cafeïne als oppepper? Oeps! Dit doet het echt met je lichaam“.

Je brein geeft je nog geen moe gevoel terwijl je lichaam eigenlijk wel om rust vraagt.

Wanneer is cafeïne uitgewerkt?

Cafeïne heeft een halfwaardetijd van 5 uur. Dat betekent dat wanneer jij om 14:00 een kop koffie drinkt, om 19.00 pas de helft van de cafeïne uit je lichaam is. Neem je om 20.00 ’s avonds nog een kop koffie met cafeïne dan heb je om 01.00 ’s nachts nog steeds de helft van de cafeïne in je lichaam. Cafeïne vermindert dus je slaapkwaliteit- en duur wanneer je na 14:00 nog koffie (mét cafeïne) drinkt.

Kom jij de ochtend niet door zonder eerst een kop koffie te drinken? Dan is het slim om je af te vragen of je slaapkwaliteit en duur wel goed genoeg is. Zo niet, ga dan eens bij jezelf na of cafeïne daar de oorzaak van zou kunnen zijn.

Is cafeïne ongezond voor je lichaam?

Door het effect van cafeïne op je lichaam adviseert het voedingscentrum om maximaal 400 milligram (mg) cafeïne per dag te nuttigen1. Houdt er rekening mee dat alle cafeïne houdende producten hierin mee tellen, dus ook chocola en cola. Ben jij benieuwd waar alllemaal cafeïne in zit? Lees dan onze blog “Cafeïnegehalte: hoeveel cafeïne zit in welk product?“. 

Het zit in je genen of je cafeïne kan verdragen

Zolang je niet boven de 400 mg cafeïne per dag komt wordt cafeïne als veilig bestempeld. Toch verschilt het sterk per persoon hoeveel cafeïne zorgt voor lichamelijke klachten. Dit is genetisch bepaald. Sommige mensen krijgen al last na 1 kop koffie, anderen voelen nog geen bijwerkingen na 4 koppen koffie. Mensen met een cafeïne-intolerantie krijgen al heel snel last van cafeïne en kunnen daarom beter cafeïne vermijden.

Wat is cafeïne-intolerantie?

Mensen met een cafeïne-intolerantie ervaren al na 1 kopje of slechts enkele slokken koffie bijwerkingen als:

  •  een opgejaagd gevoel
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • slapeloosheid
  • hartkloppingen

Je lichaam kan cafeïne dan niet goed verdragen. Deze mensen kunnen cafeïne dan ook het beste vermijden. Luister goed naar jouw lichaam als je cafeïne binnenkrijgt. Krijg je vervelende bijwerkingen? Dan probeert jouw lichaam jou iets aan te geven.

Is cafeïnevrije koffie ongezond?

Koffie bevat veel goede voedingsstoffen en antioxidanten. Daardoor draagt koffie bij aan een verlaagd risico’s op o.a. diabetes, Alzheimer en beroertes2. Dat hebben de koffiebonen te danken aan hun hoge hoeveelheid polyfenolen. Polyfenolen worden niet aangetast bij het onttrekken van cafeïne uit koffiebonen, mits een chemisch-vrij decaf proces wordt gebruikt4. Dat betekent dat koffie mét en zonder cafeïne deze zelfde voedingsstoffen bevatten. Cafeïnevrije koffie is dus gezond.

Cafeïnevrije koffie zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel

Onderzoek toont aan dat cafeïnevrije koffie de insulinegevoeligheid van het lichaam verhoogd, in tegenstelling tot koffie met cafeïne3. En dat wil je! We leggen je uit waarom:

Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glucose van je bloed naar je cellen gaat. Hierdoor verdwijnt glucose uit je bloed en daalt je bloedsuikerspiegel. Een hoge bloedsuikerspiegel brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hart- en vaatziektes. Het is daarom zaak om glucose zo snel mogelijk vanuit je bloed naar je cellen te transporteren.

Wanneer je een hoge insulinegevoeligheid hebt, is je lichaam in staat om al met een kleine hoeveelheid insuline de glucose naar je cellen te vervoeren. Je bloedsuikerspiegel blijft dan stabiel wat zorgt voor een gezond (en slank) lichaam. En dat is precies wat cafeïnevrije koffie doet: de insulinegevoeligheid van het lichaam verhogen3. Wil jij graag werken aan een stabiele bloedsuikerspiegel? Dan is cafeïnevrije koffie een goede keuze voor jou.

“Wil jij graag werken aan een stabiele bloedsuikerspiegel? Dan is cafeïnevrije koffie een goede keuze voor jou.”

Dus koffie met cafeïne of cafeïnevrije koffie?

Drink jij slechts 1 á 2 kopjes koffie in de ochtend én heb jij geen last van bijwerkingen van cafeïne? Dan kan dat voor je gezondheid misschien niet zoveel kwaad. Toch kan het een goed idee zijn om alsnog over te stappen op cafeïnevrije koffie. Cafeïne zorgt stimuleert alsnog je stresshormonen wat je lichaam stress geeft.

Drink jij veel koffie op een dag? Of drink jij het liefst koffie in de middag en/of avond? Heb je snel last van lichamelijke bijwerkingen van cafeïne, of van een instabiele bloedsuikerspiegel? Als het antwoord op één of meerdere van deze vragen ‘ja’ is, dan is cafeïnevrije koffie inderdaad een goed alternatief voor jou. Je lichaam zal je in ieder geval dankbaar zijn ;)

Bronnen:

  1. Hoeveel cafeïne mag ik per dag binnenkrijgen?
  2. Does caffeine intake protect from Alzheimer’s disease?
  3. Decaffeinated coffee improves insulin sensitivity in healthy men
  4. Decaf before death
  5. Een stabiele bloedsuikerspiegel: De sleutel naar een gezond lichaam

Deel deze post

Terug naar Blogs