Hierdoor heb je last van je maag & darmen na het koffiedrinken

Terug naar Blogs
Maag en darmklachten door cafeïne

Hierdoor heb je last van je maag & darmen na het koffiedrinken

Heb je last van je maag of darmen na het drinken van koffie? Dat is niet zo gek. Koffie heeft voor veel mensen een laxerende werking. Na een ‘koffietje in de ochtend’ helpt cafeïne je stoelgang misschien wel een handje op weg. Of niet, want voor een grote groep mensen zorgt cafeïne juist voor vervelende maag- en darmklachten. Maar hoe ontstaan deze vervelende klachten én kun je er wat aan doen?

Cafeïne heeft een stimulerend effect op je maagdarmkanaal

Je maag kan voedsel onvoldoende verteren

Cafeïne stimuleert de samentrekking van de spieren in je maagdarmkanaal. Hierdoor geeft je maag z’n inhoud al te vroeg door aan je dunne darm1. Door cafeïne geeft je maag voedsel wat nog niet volledig verteerd is al door aan je dunne darm.

Je dunne darm krijgt onverteerd voedsel tot zich

Dit onverteerde voedsel gaat vervolgens rotten in je dunne darm. Dit vormt een warm nest voor slechte bacteriën. Op de lange termijn kan dit zelfs resulteren in het beschadigen van de dunne darmwand1.

“Op de lange termijn kan dit zelfs resulteren in het beschadigen van de dunne darmwand.” 

Je dikke darm wordt opgejaagd door cafeïne

Daarnaast zorgt cafeïne ook voor het versnelt voortduwen van voedsel in de dikke darm. Dit effect zorgt ervoor dat je snel en nodig moet poepen of zelfs last krijgt van diarree. Recent onderzoek toont aan dat de activiteit van de dikke darm binnen 4 minuten toeneemt na het drinken van cafeïne5.  Het welbekende laxerende effect van koffie. Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water2.

“Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water.”

Darmklachten door cafeïne

Cafeïne activeert de stresshormonen

Cafeïne zorgt ervoor dat al het voedsel in je maag te snel naar je dunne darm verplaatst en vervolgens laat het je voedsel in je dikke darm versneld uitpoepen. Daarna vertraagt je spijsvertering. Dat komt doordat cafeïne de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline stimuleert.

Twee koppen koffie (met cafeïne) veroorzaken al voor een stijging van 30% van je cortisolspiegel. Cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat je in gevaarlijke situaties kan ‘vechten of vluchten’ door je hart sneller te laten kloppen en de bloedtoevoer naar je hersenen te verhogen. Hierdoor stroomt er minder bloed naar je maagdarmstelsel waardoor je spijsvertering vertraagt. Een vertraagde spijsvertering geeft klachten als een opgeblazen gevoel, buikpijn en misselijkheid.

“Hierdoor stroomt er minder bloed naar je maagdarmstelsel waardoor je spijsvertering vertraagt.”

Meer weten over de stijging van cortisol en adrenaline door cafeïne? Lees dan onze blog “Nerveus gevoel in je lichaam: zo ontstaat het en zo kom je er vanaf”.

Cafeïne verergert symptomen van chronische darmaandoeningen

Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken. Cafeïne speelt echter geen rol in het ontwikkelen van deze aandoeningen4.

Wil je af van de buikpijn?

Heb jij snel last van je maag of darmen? Loop niet langer onnodig door met deze klachten en probeer eens cafeïne te vermijden door over te stappen op cafeïnevrije koffie. Je zal niet de eerste zijn waarbij cafeïne de oorzaak is van maag- en darmklachten. Ook de lactose in melkproducten veroorzaken bij veel mensen maag- en darmklachten. Drink jij je koffie het liefst als cappuccino of latte? Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken hoe jij reageert als jij de (koe)melk weglaat.  Vervang de melk voor bijvoorbeeld een plantaardige variant.

Probeer vandaag nog of cafeïnevrije koffie jouw buikklachten kan verminderen. Als je in onze shop koffie bestelt met de kortingscode ‘Buikpijnvrijekoffie’ krijg je van ons 15% korting op je eerste bestelling. Zowel op onze koffie als onze plantaardige melk. Omdat we je graag willen helpen om buikpijnvrij door het leven te gaan.

Vrij van darmklachten door cafeïnevrije koffie

Meer klachten naast buikpijn?

Krijg jij niet alleen buikpijn maar ook andere klachten na het drinken van koffie? Cafeïne zorgt voor een hoop bijwerkingen in je lichaam. In onze blog “Cafeïnevrije koffie verlost je van deze 4 ‘cafeïne-lasten’” lees je meer over de meest voorkomende lasten van cafeïne.

Bronnen:

  1. Does Coffee Harm Your Gut? Dr. E. Group
  2. Is coffee a colonic stimulant? S S Rao, K Welcher, B Zimmerman, P Stumbo
  3. Coffee, caffeine and the complexities of digestion. J Thompson
  4. Koffie en het maag-darmstelsel. Kenniscentrum koffie & gezondheid
  5. Effects of coffee and its components on the gastrointestinal tract and the brain-gut. Iriondo-DeHond A, Uranga JA, del Castillo MD, Abalo R

Deel deze post

Comments (7)

  • Carlos

    Ben blij dat ik heb gelezen, ik heb mij helle leven al maagklachten en ik wis niet dat koffie was de oorzaak, ik ga onmiddellijk stoppen ,dankjewel en groetjes Carlos

    2 april 2024 at 09:27
  • Martin

    Kun je van koffie ook acute rugklachten krijgen als je darmen niet helemaal goed werken?

    15 februari 2024 at 09:21
    • Leon van Team No Rush

      Ik ben geen medisch deskundige en ik adviseer bij klachten een deskundige hierover te raadplegen. Dit is wat ik hierover heb kunnen vinden: het is bekend dat koffie door de cafeïne die het bevat, het maag-darmkanaal kan stimuleren. Dit kan bij sommige mensen, vooral die met bestaande darmproblemen, leiden tot verhoogde darmactiviteit of krampen. Deze krampen kunnen soms in de rug worden gevoeld. Echter, er is geen direct bewijs dat koffie op zichzelf acute rugklachten veroorzaakt. Dehydratie door overmatige cafeïneconsumptie kan ook bijdragen aan spierspanningen, mogelijk resulterend in rugpijn.

      Bij acute of verergerde rugklachten is het essentieel om medisch advies in te winnen. Een deskundige kan de onderliggende oorzaak bepalen en passende behandeling adviseren. Bij gezondheidsklachten is het raadplegen van een deskundige altijd sterk aan te raden voor uw gezondheid.

      21 februari 2024 at 20:04
      • Anoniem

        .kan je van cafeinevrije vrije koffie opgeblazen gevoel krijgen?

        10 april 2024 at 13:03
        • Esther van Team No Rush

          Ha Anoniem,

          Ja, je kunt een opgeblazen gevoel krijgen van cafeïnevrije koffie, net als van gewone koffie. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

          1. Maagzuurproductie: Zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie kunnen de productie van maagzuur stimuleren. Voor sommige mensen kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, maagpijn of zelfs zuurbranden.

          2. Chemische stoffen: Traditioneel worden bij het decafeïneren van koffie chemische oplosmiddelen gebruikt om de cafeïne te verwijderen, wat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken bij sommige mensen. Echter, de “No Rush” bonen worden gede-caffeïneerd met een proces dat geen gebruik maakt van chemische stoffen. Dit betekent dat eventuele spijsverteringsproblemen minder waarschijnlijk worden veroorzaakt door het decafeïneringsproces zelf, maar het is belangrijk op te merken dat sommige mensen nog steeds gevoelig kunnen zijn voor andere componenten in de koffie.

          3. Andere componenten: Koffie bevat ook andere componenten, zoals zuren en oliën, die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige maag.

          4. Voeding en levensstijl: Het is ook mogelijk dat het opgeblazen gevoel niet direct door de koffie zelf wordt veroorzaakt, maar door andere voedings- of levensstijlfactoren. Bijvoorbeeld, het drinken van koffie op een lege maag of het consumeren van koffie samen met bepaalde voedingsmiddelen kan spijsverteringsproblemen verergeren.

          Als je merkt dat je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel na het drinken van cafeïnevrije koffie, zelfs die zonder chemische stoffen gede-caffeïneerd zoals de “No Rush” bonen, kan het nuttig zijn om je consumptie te beperken of over te schakelen op een andere drank om te zien of dit helpt bij het verminderen van je symptomen. Bij aanhoudende of ernstige symptomen is het altijd raadzaam om medisch advies in te winnen.

          11 april 2024 at 19:22
          • Ingrid Jennes

            Beste Esther,ik heb net hetzelfde probleem als de mevrouw die anoniem een vraag gesteld heeft.
            Als ik s’morgens nog maar 1 grote tas koffie (deca) drink,dan krijg ik onmiddellijk een opgeblazen gevoel,en geen klein beetje. Heb onlangs een colonoscopie laten doen en alles was in orde. Hoe komt het dat ik zo snel opgeblazen ben na het drinken van 1 grote tas deca koffie?

            14 april 2024 at 06:37
          • Esther van Team No Rush

            Ha Ingrid,

            dank voor je bericht, persoonlijk denk ik niet dat het ontbreken van de cafeine zorgt voor een opgeblazen gevoel. Zie ook het antwoord van bij anoniem. Mocht je hier last van blijven houden zou ik toch aanraden een arts te bezoeken.

            30 april 2024 at 09:57

Comments are closed.

Terug naar Blogs