Last van cafeïne? Mijn ervaring na een jaar cafeïnevrije koffie drinken

Terug naar Blogs
Ervaring jaar lang cafeinevrije koffie drinken

Last van cafeïne? Mijn ervaring na een jaar cafeïnevrije koffie drinken

Krijg jij snel last van klachten wanneer je cafeïne hebt gedronken? Zoals hoofdpijn, darmklachten, misselijkheid of een nerveus gevoel? Dan ben je zeker niet de enige! De een heeft helaas veel sneller last van cafeïne dan de ander. Dat komt omdat het genetisch bepaald is. Je wordt er dus mee geboren.

Ik behoor ook tot de groep mensen die snel last krijgt van cafeïne. Als ware koffieliefhebber kijk ik elke ochtend uit naar mijn eerste kopje koffie. Maar de lichamelijke bijwerkingen van cafeïne kunnen dit fijne moment flink verstoren. Ik besloot daarom om over te stappen naar cafeïnevrije koffie.

Ben jij ook de lichamelijke klachten na het drinken van koffie zat? En overweeg je de overstap naar cafeïnevrije Koffie? In deze blog deel ik mijn ervaring na een jaar cafeïnevrije koffie drinken. Ik deel waarom ik nooit meer terug zou willen en uiteindelijk zelfs mijn job hiervan heb gemaakt.

De lichamelijke lasten van cafeïne zat

Darmkrampen

De perfecte start van mijn dag is met een kop koffie. Maar daar moest ik wel mee wachten tot ná mijn ontbijt. Dronk ik daarvoor koffie dan kon ik de klok erop gelijk zetten wanneer ik met darmkrampen naar de wc moest haasten. Dat vermeed ik dus.

Een opgejaagd gevoel

Na mijn ontbijt was het tijd voor een kop koffie. Maar één, want van twee koppen koffie kreeg ik een onrustig gevoel en last van trillingen. Een vervelend opgejaagd gevoel. Daardoor kon ik mij niet goed concentreren.

Slapeloosheid

Tot slot drink ik graag een kop koffie na het avondeten. Het stilt mijn zoete trek en geeft mij een moment van ontspanning. Maar de ontspanning verdween compleet als ik ging slapen. Ik viel niet in slaap…

De oplossing was simpel

Ik was het zat om mij altijd af te moeten vragen of het wel of geen handig moment was om koffie te drinken. De bijwerkingen van cafeïne verpestte mijn genietmomentje wanneer ik koffie dronk. In diezelfde periode las ik meer en meer over wat cafeïne met je lichaam doet.

Het voor mij duidelijk: tijd voor verandering. Maar stoppen met drinken van koffie was zeker geen optie. En dus besloot ik over te stappen op cafeïnevrije koffie.

Wil jij meer weten over de effecten van cafeïne op je lichaam? Bekijk dan eens onze andere blogs. Zoals “Cafeïne als oppepper? Oeps! Dit doet het écht met je lichaam.” en “Hierdoor heb je last van je maag & darmen na het koffiedrinken.“.

Cafeïnevrije koffie drinken, hoe bevalt dat?

Het is echt een opluchting. Alle lasten die ik kreeg van cafeïne heb ik nooit meer! Daarnaast hoef ik nooit meer na te denken over het tijdstip waarop ik koffie drink. Zo kan ik ‘s ochtends voor het ontbijt of ‘s avonds een paar minuten voor het slapengaan rustig een dubbele espresso drinken. Zo relaxed!

Flinke boost aan mijn energieniveau

Maar het meest verrassende is de positieve impact op mijn energieniveau. Doordat ik niet langer cafeïne binnen krijg is mijn energieniveau een stuk stabieler.

Vroeger kreeg ik in de middag standaard last van een energiedip. Meestal na de lunch tussen 14:00 en 15:00. Op dat moment kreeg ik altijd de neiging koffie te pakken. Maar dit had weer een negatieve invloed op mijn nachtrust. Bovendien gaf cafeïne mijn concentratie slechts een korte boost. Daarna volgde al snel een nieuwe energiedip waardoor ik geneigd was om juist weer naar koffie te grijpen.

Deze gekke energiedips heb ik niet meer. Ik drink ‘s middags nog wel (cafeïnevrije) koffie maar niet meer omdat ik een energiedip heb. Puur omdat ik het zo lekker vind! Sinds ik cafeïne vermijd is mijn concentratie veel constanter gedurende de dag.

Is cafeïnevrije koffie wel lekker?

Cafeïne heeft geen invloed op de koffiesmaak

Je proeft bij goede cafeïnevrije koffie niet dat er geen cafeïne in de koffie zit. Heb je wel eens cafeïnevrije koffie geproefd en smaakt dat anders of zelfs gek? Dan heeft dat waarschijnlijk te maken met de (goedkope) methode waarmee de cafeïne uit de koffiebonen is verwijderd. Bij goede decaf methodes heeft de methode geen invloed op de uiteindelijke koffiesmaak.

Wil jij meer weten over goede decaf methodes? Lees dan onze blog: “3 x chemisch-vrije decaf methodes“. 

Van zeer beperkt aanbod naar een eigen koffiemerk

Toen ik de overstap naar cafeïnevrije koffie maakte, ontdekte ik het minimale aanbod in (kwalitatief goede) cafeïnevrije koffie. En dat terwijl ik erachter kwam wat voor goede decaf methodes er tegenwoordig bestaan. Zonde! Er zijn vast zoveel meer mensen die graag van de klachten van cafeïne af willen maar wél graag koffiedrinken.

Het inspireerde mij om het eerste cafeïnevrije koffielabel van Nederland op te zetten. Met veel passie en plezier (en natuurlijk een beetje trots) is kwalitatief goede cafeïnevrije koffie niet langer een onmogelijke keuze in Nederland en België.

Ervaar jij ook vervelende bijwerkingen van cafeïne? Probeer dan eens een periode (bijvoorbeeld een maand) cafeïnevrije koffie en ervaar zelf wat het met jouw lichaam doet! Voor mij is de overstap naar cafeïnevrije koffie een gouden zet geweest. Alleen maar de lusten en niet langer de lasten van koffie. Perfect!

Deel deze post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar Blogs